Kun je je oogwit witter maken?

Vaak wel!

Als je ogen nu regelmatig rood zijn dan kun je daar waarschijnlijk iets aan doen. Roodheid betekent dat er meer bloed stroomt en er is blijkbaar ergens in de ogen behoefte aan voedingsstoffen waardoor dat systeem van doorbloeding actiever wordt. Dit artikel gaat over gelijkmatige lichte roodheid. Zware plaatselijke roodheid is meestal een geknapt vaatje en slinkt na enkele dagen. Algehele acute roodheid icm pijn moet direct door een huisarts worden gezien.

Ik begin met de voor de hand liggende zaken van rode ogen voor zover die nog niet bekend zijn. Eet gezond, drink weinig tot geen alcohol en zorg voor voldoende slaap. Dit zal bekend klinken en heeft allemaal invloed, naast je genen en leeftijd, al kun je daar dan weer weinig aan doen. Maar als je al goed voor jezelf zorgt, waar kan het dan aan liggen? De top 3 van wat ik tegenkom in de meetruimte.

Met stip op 1. Verkeerde contactlenzen. Als deze slecht passen dan is dat een recept voor rode ogen wat helemaal niet nodig is. Ook als het lenzen zijn van een topmerk dan zegt dat nog weinig. Als de radius (de kromming, zeg maar de ‘maat’) verkeerd is dan komen er te weinig voedingsstoffen zoals zuurstof naar het oog en worden ze rood. Laten nakijken dus. Check meteen je lenzenvloeistof. Als deze niet past bij het soort lenzen dan werken de lenzen een stuk minder goed, zuurstofdoorlaatbaarheid kan halveren door verkeerde vloeistof.

Op 2. Te vaak en te lang op een beeldscherm kijken. Bij het lang turen naar een beeldscherm spannen je ogen zich in en je knippert automatisch minder dan normaal. Dit geeft droge ogen, en die worden graag rood. Een goed aangemeten beeldschermbril kan hier een groot verschil maken. En als je bijvoorbeeld voor je werk veel achter het scherm zit dan is het zeker tijd om dat eens laten checken door een goede opticien.

En op 3. Je hebt een bril of lenzen nodig. Als je ogen zich elke dag, de hele dag moeten inspannen om te kunnen zien dan vinden ze dat niet fijn. Het is vermoeiend voor de ogen, ook als je zelf geen vermoeidheid ervaart. Dit kan de roodheid eenvoudig verklaren.

Wat zegt het internet

Ik lees in verschillende artikelen online over koude kompressen, dit is waar, dit helpt, al is het altijd tijdelijk. Het is nooit de bron van het probleem. Ook lees ik over Lumify oogdruppels, die zouden goed effect moeten hebben. Ik heb ze niet getest maar ik vermoed dat ook dit alleen tijdelijk werkt. Prima voor een avondje uit of als oppepper. Sowieso zullen de meeste goede oogdruppels wel enigszins werken omdat ze koel zijn (kamertemperatuur) ipv lichaamstemperatuur. Je krijgt dus altijd iets van een koud compress effect als je je ogen druppelt. In die categorie kun je ook koud douchen overwegen. Het is iets rigoureuzer maar het effect is soortgelijk en sowieso gezond.

Bedenk, er is altijd een reden dat ogen rood worden. Het gebeurt niet zomaar. Vraag jezelf daarom af wat die reden kan zijn. Of nog beter, laat het door een goede opticien, optometrist of huisarts nakijken.

Samenvattend: leef gezond, neem voldoende rust. Let op de oog 'droogmakers': airco, slecht passende lenzen, beeldscherm turen. Let op de oog 'vermoeiers': verkeerde sterkte (of geen sterkte terwijl je die wel nodig hebt), en ook hier langdurig beeldscherm kijken.

Tot slot. In de meetruimte kan ik vrij snel zien waar de oorzaak ligt in een oogonderzoek. Kom langs in Amsterdam, stuur me een bericht of maak een afspraak online. Succes!

Previous
Previous

Passen je lenzen wel bij je?

Next
Next

Gratis glasverzekering op iedere bril